שאלות ותשובות הנחיית הורים

 

ניסיתי כבר הכל והילד בשלו, אנחנו כבר מיואשים! למה שהפעם זה יצליח?

לפעמים דווקא כשמנסים הכל, כמה דרכי תגובה שונים בכל פעם, הדבר דווקא מבלבל את הילד. כשמנסים משהו אחד והוא לא עובד ומיד מתייאשים ומנסים משהו אחר, הילד מקבל מסרים של ספק, בלבול, חוסר ביטחון ויציבות מהוריו. באמצעות תהליך שמותאם באופן אישי למשפחה, ושמלווה באופן צמוד ויומיומי על-ידי מדריכת הורים מוסמכת, הכלים שבהם ישתמשו ההורים יהיו מקצועיים ונכונים, מותאמים לכל סיטואציה ובעיקר – עקביים ועם תוצאות.

 

אני לא מאמינה שיש סיכוי שהילדים שלי ישתנו ופתאום יקשיבו לי, או יתחילו לעזור בבית... איך זה יכול להיות שבכמה שבועות יהיה שינוי?

השינוי הבסיסי מתחיל מהראש. לא הראש של הילדים, אלא של ההורים. עצם הפנייה למנחת הורים מהווה צעד ראשון, הכרה ומודעות לעובדה שצריך לעשות שינוי. לטובת הילדים, ההורים ולכל המשפחה. כאשר יוצאים לתהליך בליווי מדריכת הורים מקצועית ושמים את ביטחוננו ואמוננו בידיה, דבקים בדרך ובהנחיות, התוצאות מגיעות מהר מהצפוי. כמו שלהורים קשה ולא נעים בהתנהלות בבית, גם לילדים לא נעים ולא טוב. גם הם מייחלים לשינוי, ועצם העובדה שההורים לוקחים את הדברים בידיים ומתחילים בהתנהלות נכונה, הילדים מרגישים שאכפת להם, שגם הם רוצים שיהיה טוב ונעים יותר – והם מגיבים בצורה מהירה וחיובית ביותר לתהליך.

 

אני לא אשתנה כבר, בגילי, וקשה לי להאמין שהילד שלי ישתנה. איך תהליך כזה יכול לשנות את ההתנהלות ומערכת היחסים בבית?

המטרה אינה לשנות את ההורים ולא את הילדים. אינטליגנציה רגשית היא דבר נרכש, הכולל שינוי התנהגות ותגובות לסיטואציות ותרגול יומיומי בליווי מקצועי. אנחנו לא משנים אופי וגם לא צורת חשיבה אלא משנים את ההתנהלות הבסיסית מול הילדים ואת הדרך שבה ההורים מגיבים. כפי שאנו לומדים כיצד להתנהג במקום עבודה, איך להשיב בצורה נכונה לבוס או ללקוח, כך ניתן ללמוד איך להתנהג עם הילדים. במסגרת תהליך ההורים מקבלים את הכלים הנכונים ליישום במסגרת התהליך ובעתיד. הילד לא ישתנה באופיו, זו אינה מטרת התהליך, אך יידע לקבל, להתמודד ולשתף פעולה עם הוריו בעקבות שינוי ההתנהגות והתגובות שלהם. כפי שההורים ישנו את התגובות וההתנהלות, כך גם הילדים.

 

האם לאחר התהליך הבן שלי יעשה כל מה שאני מבקשת ממנו? הוא לעולם לא יתווכח ויסרב?

המטרה של תהליך הדרכת הורים אינה להפוך את הילדים לחיילים ממושמעים בצבא. להיפך, במסגרת תהליך אנו שואפים לעודד את הילד לפתח את העצמאות והעצמיות שלו, את ההתמודדות שלו עם סיטואציות משפחתיות וחברתיות, שיידע להכיר ברגשותיו ולבטא את עצמו. אנו עושים זאת באמצעות תיווך, הכוונה במקומות הנכונים, שיקוף רגשות ופיתוח כישורים רגשיים וחברתיים. זאת בשילוב הצבת גבולות בבית וביסוס סמכות הורית. האיזון בין הדברים הוא המפתח להורות גמישה ובטוחה.

 

הילדים לא ירגישו שאני אוהבת אותם פחות אם פתאום אאסור עליהם דברים ולא אסכים לכל מה שהם מבקשים?

להיפך. כאמור, הילדים מייחלים לשינוי. נסו לדמות את הצבת הגבולות סביב ילד לעמידה על גג גבוה. ילד שעומד על הגג (גג העולם...) ואין בגבולות הגג גדר או מעקה, יחשוש להתקרב אל הקצה ולחקור את שטח הגג, הוא יהיה נטוע במקומו ולא יתקדם. לעומת זאת, ילד שיעמוד בגג מגודר, ירגיש נוח ובטוח לחקור את העולם סביבו ולהתקרב אל הקצוות המגודרים (אך לא מעבר אליהם כי הגבולות ברורים). הורים אשר נוטים לריצוי הילדים וכל משאלותיהם ללא גבולות, גורמים לילד לחוש שלא אכפת להם ממנו. ילדים כאלה ימשיכו ויבחנו את גבולות הוריהם שוב ושוב, ולא יידעו להתמודד עם סיטואציות חברתיות וסמכותיות מחוץ לבית (בגן הילדים, ביה"ס, בעבודה בעתיד...) מכיוון שהורגלו לקבל את מה שהם רוצים כל העת. ברגע שבו ההורים מתחילים להציב גבולות ברורים לטובת הילד וכל המשפחה, ועקביים בכך, הילד חש בטוח ומוגן על-ידי הוריו, הדמויות שמעניקות לו ביטחון ודוגמא מיום שנולד.

 

איך עובד התהליך? האם יש זה כולל התמודדות עם קשיים חברתיים? מריבות בין האחים? כמה זמן הוא לוקח?

את מגוון הבעיות והאתגרים איתם מתמודדים ההורים והגילאים המתאימים ניתן למצוא כאן

על גישת העבודה והתאמת התוכנית באופן אישי לכל משפחה ניתן למצוא פרטים כאן

על התהליך, אורכו ומה הוא כולל ניתן למצוא פרטים כאן

 

האם מנחת ההורים תקבע את החוקים החדשים בבית עבורנו?

את התהליך עצמו עושים ההורים. הם הדמויות הסמכותיות בבית והם הקובעים את הדברים. בתחילת התהליך ההורים קובעים את החוקים שחשוב להם להתנהל בבית לפיהם, על-פי סגנון ההורות שלהם, הקשיים הנוכחיים עמם הם מתמודדים והיעדים שהוגדרו. המנחה מלווה את ההורים בקביעת החוקים, הניסוח וההדגשים, אך ההורים הם אלה שמחליטים לגבי הדברים העיקריים שחשובים להם כהורים.

 

האם ניאלץ לשנות את סגנון ההורות שלנו כדי לעבור את התהליך?

הדרכת הורים בגישה שלי מתאימה את התהליך באופן אישי למשפחה ולסגנון ההורות במטרה שההורים יתחברו לתהליך, לא יישברו במהלכו ויעברו אותו עם אמונה בדרך. זאת על-מנת שהילד יחוש ביטחון ורוגע מהוריו כך שהתהליך ינחל הצלחה. במסגרת התהליך אנו מציבים עוגנים ועקרונות להתנהלות ההורית כדי לשמור על טובת הילדים, אך הגמישות באופן הביצוע וההתאמה למשפחה ולסגנונה היא גבוהה.