שאלות ותשובות ייעוץ שינה

למה צריך ללמד תינוקות לישון? זו לא יכולת מולדת, הם לא יירדמו בעצמם כשיהיו עייפים?

שינה ובמיוחד הירדמות עצמאית זו מיומנות נרכשת. רק אחד לחמישה תינוקות נולד עם היכולת להירדם עצמאית מגיל אפס. אולם, 80% מהתינוקות, במשך תשעה חודשים בבטן אמם התרגלו להירדם עטופים ברחם ובמגע תמידי עם חום גופה ותוך כדי הליכתה ותנועתה במהלך היום-יום. לפיכך, עם לידתם הם זקוקים לעזרה על-מנת להירדם: במגע, חום גוף, נענוע ועוד. ברוב המקרים, הם אינם יודעים לקשר בין תחושת העייפות שמציקה להם לבין השינה ובין העריסה / המיטה שלהם. הם אינם מבינים כי הירדמות תביא לשינה ותסלק את תחושת העייפות ולפעמים אף מתנגדים לניסיונות להרדימם במיטה. רק בסיוע של גורם תלות הם יצליחו להירדם. לפיכך, כשהם גדלים ובשלים בגיל 5 חודשים ללמוד הירדמות עצמאית, מומלץ ללמד אותם זאת כפי שמלמדים אותם לעיתים לינוק (תינוקות שאינם מצליחים להתחבר נכון לפטמת אמם, יש ללמד באמצעות יועצת הנקה), לאכול בכוחות עצמם, לצייר, להיגמל מחיתולים ובעתיד אף לקרוא ומיומנויות נרכשות אחרות.

 

למה כל-כך חשוב לתינוקות ופעוטות לישון?

במהלך השינה מופרש הורמון הגדילה (במיוחד בחלק הראשון של הלילה), מתחזקת המערכת החיסונית, תינוקות מעבדים בזמן השינה את מה שלמדו וקלטו במהלך היום, ובנוסף לשינה יש השפעה על התפקוד במישורים רבים: היא משפיעה על למידה, זיכרון וחשיבה, על היכולת לווסת עוררות רגשית, ועל היכולת להתמודד עם גרייה במישור החושי: מגע, רעש, וכו'. לחוסר שינה בילדות קשר הדוק לבעיות התפתחות ולבעיות התנהגות אצל ילדים. ילד שלא ישן מספיק מתקשה לתפקד במהלך היום. מחקרים הראו שללא שינה נפגעים התפקודים השכליים שלנו בהדרגה, החל מתפקודי הקשב והריכוז וכלה בתפקודים רחבים יותר של עיבוד אינפורמציה, למידה וזיכרון, ופגיעה ביכולות פיזיות, מנטאליות וקוגניטיביות. בעיות שינה מהותיות יגרמו חסך שינה שיגרום לכך שהילד יהיה עצבני, חסר סבלנות, באי שקט וקשה יותר לטיפול.

 

בסופו של דבר הם ילמדו להירדם בעצמם ויישנו כל הלילה. אז בשביל מה לעבור את התהליך הזה?

הורים רבים גוררים את ההחלטה ללמד את הילד לישון בעצמו מתוך אמונה שבסופו של דבר הוא ילמד לעשות זאת בעצמו. בהרבה מקרים – יכול מאד להיות שאכן בסופו של דבר הילד ילמד לישון לבד. האם זה יקרה בגיל שנתיים? שלוש? ארבע?... כאמור לעיל, שינה זו מיומנות נרכשת. על-פי מחקרים, ילדים שלא לומדים לישון לבד שנת לילה רציפה מגיל קטן, צפויים לפתח בעיות שינה גם בעתיד. בנוסף, הרבה ילדים ישמרו את התלות הזו בהורים להרדמה ויהיו זקוקים לנוכחותם גם בגיל מבוגר יותר.

 

בשביל מה לשלם כסף על ללמד את הילד לישון? אולי עדיף לנסות לבד?

אפשר בהחלט לשנס מותניים ולנסות לעבור את התהליך בכוחות עצמנו. מומלץ לקרוא תחילה מאמרים וספרים רלבנטיים, לקבל החלטה משותפת מהי הגישה אליה שני ההורים מתחברים, ולצאת לדרך בטוחים בעצמנו ולשמור על עקביות. אולם, לעיתים הקשיים שעומדים בפנינו ירתיעו אותנו ולא נדע כיצד להתמודד עמם ללא תמיכה, הם עלולים להרפות את ידינו ולעיתים אף ליצור רגרסיה משמעותית יותר בהרגלי השינה של הילד. כך למשל, שימוש בשיטה המתוזמנת (שיטת החמש דקות) עלולה לפתח אצל הילד חרדת נטישה. כמו כל תהליך משמעותי בחיינו שבו חשוב לנו לעשות את הדברים נכון, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע שילווה אותנו יד ביד לאורך התהליך. יועצת שינה בונה תוכנית אישית עבור הילד והמשפחה, בהדרגתיות נכונה, מלווה אתכם ברמה יומיומית בכל צעד עד ליעד ומספקת מענה ותמיכה רגשית ומקצועית בכל קושי או אתגר שיעלו בדרך, עם מחשבה כל העת על הילד וסיפוק הצרכים שלו במסגרת התהליך בצורה הנכונה והטובה עבורו.

 

מתי אפשר לצפות מתינוק לישון כל הלילה? או להתחיל ללמד אותו להירדם בעצמו?

כאמור, 20% מהתינוקות נולדים עם היכולת להירדם עצמאית. אחוז דומה יתחיל לישון לילות שלמים בחודשים הראשונים לחייו. לצערנו, בדרך כלל אלה ילדים של אחרים... יש להפריד בין המושג לילה שלם להירדמות עצמאית. רוב התינוקות בעלי מסוגלות ללמוד להירדם עצמאית (מה שבדרך כלל מוביל לשינה רציפה) רק מגיל 5 חודשים. בגיל זה, ההפרשה של המלטונין (הורמון השינה) הינה בכמויות מספקות, המערכת הביולוגית והפיזיולוגית שלהם מגיעה לבשלות ללימוד הירדמות עצמאית והם כבר בעלי יכולת לימודית והבנה של מה שמצפים מהם. בעקבות לימוד הירדמות עצמאית נוכל להגיע לשינה רציפה. הירדמות עצמאית תאפשר לילד להתמודד בכוחות עצמו וללא בכי עם יקיצה בלילה, זאת מכיוון שהוא רכש את היכולת לחזור לישון בעצמו.

 

איך אפשר לדעת אם לתינוק שלי יש בעיית שינה? והאם ניתן לפתור את זה?

90% מבעיות השינה (הירדמות באמצעות עזרה, יקיצות מרובות בלילה, תנומות יום קצרות ועוד) הינן התנהגותיות. כלומר, הילד פיתח הרגלים מסוימים להירדמות ושינה בעקבות דפוסי התנהגות, התנהלות בבית והאופן שבו התרגל להירדם. אני מאמינה במניעה, ושמומלץ לעשות את הדברים הנכונים מההתחלה על-מנת לייצר בסיס להרגלי שינה בריאים אשר יובילו לשינה רציפה ובריאה. השינה היא מיומנות נרכשת, ובכל עת ניתן ללמוד הרגלי שינה טובים ולשנות את הקיים, גם אם הוטמע לאורך זמן רב. כמו במקרים רבים אחרים, מוטב מאוחר מאשר לעולם לא. את מגוון בעיות השינה שניתנות לטיפול באמצעות ייעוץ שינה ניתן למצוא כאן.

  

איך עובד התהליך? האם יש מענה לבכי? כמה זמן הוא לוקח?

על גישת העבודה, מענה לבכי והתאמת התוכנית באופן אישי לכל משפחה ניתן למצוא פרטים כאן

על התהליך, אורכו ומה הוא כולל ניתן למצוא פרטים כאן

 

האם היו מקרים שלאחר תהליך הילד עדיין המשיך להתעורר מספר פעמים בלילה? תהליך שלא צלח?

תהליך שלאחר סיומו אין תוצאות כפי שהצבנו ביציאה לדרך (הירדמות עצמאית או שינה רציפה), הינו מאד נדיר ויכול לנבוע משני גורמים עיקריים: הראשון, אי שיתוף פעולה של ההורים ואי עמידה בהנחיות של היועצת. יועצת השינה מלווה ומדריכה, בונה את התוכנית ומחזקת את ידי ההורים באמצעות ליווי צמוד יומיומי. אולם, ההורים הם אלה שצריכים לשתף פעולה באופן מלא עם היועצת, לבצע את התהליך בפועל, להיות מאד עקביים ולמלא בצורה מדויקת את ההנחיות. במידה והם אינם עומדים בכך, אין ערובה להצלחת התהליך. הגורם השני שיכול להביא לכישלון של תהליך, הוא הגורם הבריאותי. לפיכך, בכל אבחון טלפוני ראשוני לקראת תהליך, תמיד אבדוק עם ההורים שנושא הבריאות נבדק תחילה ושאין הפרעה בריאותית (כגון בעיה במחיצת האף אשר מקשה על הנשימה ולפיכך על ההירדמות והשינה הרציפה).

 

יש מה לעשות בחודשים הראשונים שלאחר הלידה או שאין טעם לנסות להעניק הרגלים לתינוקות כל-כך קטנים?

עד גיל חמישה חודשים התינוק אינו בשל ללימוד הירדמות עצמאית ואין לצפות ללילה שלם. אולם, יש מספר פעולות בסיסיות שניתן לעשות גם בחודשים הראשונים אשר יקלו על הקושי בתקופה זו, יעניקו לו שגרה סדורה אשר תקל עליו וכן על ההורים להבין אותו ואת הצרכים שלו, יספקו בסיס נכון לקראת הגיל שבו ניתן ללמוד להירדם עצמאית וברוב המקרים אף ימנעו בעיות שינה עתידיות. כך, המעבר להירדמות עצמאית תהיה קלה יותר. ניתן לקבל את הכלים הללו באמצעות הדרכה חד פעמית לקראת הלידה או אחריה. לפרטים לחצו כאן

 

האם ניאלץ לשנות את סגנון ההורות שלנו במסגרת התהליך? למשל משפחה בלינה משותפת, האם ייעוץ שינה מחייב מעבר ללינה בחדרים ובמיטות נפרדות?

רוב ההורים סבורים שלפני שהילד יידע להירדם עצמאית ולישון כל הלילה הוא צריך לצאת ממיטת וחדר ההורים ולעבור לחדר משלו. הדבר נכון למי שזה מתאים על-פי סגנון ההורות שלו וכך בוחרות מרבית המשפחות אשר מגיעות אלי לתהליך. אולם, משפחה שבוחרת בלינה משותפת, או שהילד ימשיך לישון במיטת תינוק לצד מיטת ההורים, יכולים גם הם ללמד את הילד להירדם עצמאית ולישון כל הלילה. ייעוץ שינה בגישה שלי מתאים את התהליך באופן אישי למשפחה ולסגנון ההורות במטרה שההורים יתחברו לתהליך, לא יישברו במהלכו ויעברו אותו עם אמונה בדרך על-מנת שהילד יחוש ביטחון ורוגע מהוריו כך שהתהליך ינחל הצלחה.